Beheerders van bedrijfsvoertuigen staan onder druk om hun winstmarges te behouden, maar tegelijktertijd te voldoen aan emissieregels. Daarom wegen velen onder hen de potentiële voordelen af om van traditionele diesel naar alternatieve brandstoffen over te stappen.
Types van alternatieve brandstoffen:
We verwachten dat het aandeel van alternatieve brandstoffen steeds groter zal worden in de energiemix van bedrijfsvoertuigen. De grootste kanshebbers zijn:
- biobrandstoffen,
- vloeibaar aardgas (LNG),
- gecomprimeerd aardgas (CNG),
- elektricteit
Deze alternatieve brandstoffen kunnen hernieuwbaar zijn, afhankelijk van de bron van de gebruikte brandstoffen of energie.
Biobrandstoffen
De twee meeste gebruikte biobrandstoffen voor dieselvoertuigen zijn met waterstof behandelde plantaardige olie (HVO) en vetzuurethylesters (FAME).
HVO
- Heeft een betere verbrandingskwaliteit dan diesel,
- stoot minder fijnstof (PM) en stikstofoxide (NOx) uit,
- kan zowel als rechtstreekse vervanger1 gebruikt worden, of kan toegevoegd worden aan traditionele diesel zonder de motor aan te passen,
- is slechts beperkt beschikbaar.
FAME
- Kan minder fijnstof uit stoten dan diesel,
- er zijn mogelijk bijkomende bewerkingen nodig om onzuiverheden te verwijderen die de filter kunnen doen verstoppen bij lagere temperaturen,
- is meer geneigd om microbiologische groei te bevorderen,
- moet gemengd worden met diesel, aangezien producenten van motoren doorgaans een maximumconcentratie van FAME opleggen.
Aardgas
LNG en CNG hebben allebei een zeer lage uitstoot van fijnstof en NOx en kunnen de uitstoot van koolstofdioxide (CO2) met 10 tot 15% verlagen in vergelijking met diesel. Sommige LNG en CNG vrachtwagens kunnen aan de huidige Europese emissie-eisen voldoen met een eenvoudiger nabehandelingssysteem dan dieselvoertuigen. Daardoor kan het gebruik van Adblue e.d. verminderd of vermeden worden.
LNG
- Voor LNG zijn cryogene tanks vereist en voertuigen zijn doorgaans duurder dan dieselvoertuigen
- kan een aantrekkelijk alternatief zijn voor grotere voertuigen die jaarlijks een groot aantal kilometers afleggen (100.000 km of meer). Nieuwere voertuigen hebben een goede actieradius tot 1.000 km
- zodra de infrastructuur uitgebouwd is, is LNG doorgaans goedkoper dan diesel.
CNG
- Heeft ongeveer de helft van de energiedichtheid van LNG, waardoor het eerder geschikt is voor voertuigen die kortere afstanden afleggen of regelmatig terugkeren naar de thuisbasis, zoals vuilniswagens en bussen. De reden hiervoor is de afweging tussen de energieopslag en het laadvermogen van de voertuigen.
- De installatiekosten liggen lager dan bij LNG en het tanken gebeurt bij lagere druk, waardoor minder strenge veiligheidsmaatregelen nodig zijn.
Elektriciteit
Elektriciteit wordt eveneens gebruikt om voertuigen aan te drijven, maar er zou een zeer grote batterij nodig zijn om te beantwoorden aan de stroombehoefte van grote vrachtwagens. Dit kan de laadcapaciteit beïnvloeden. De voornaamste toepassingen van elektrische bedrijfsvoertuigen zijn momenteel stadsbussen en bestelwagens die leveringen uitvoeren in stedelijke gebieden met lage-emissiezones en die korte tot middellange afstanden afleggen waarbij ze geregeld terugkeren naar de thuisbasis.
Total cost of ownership
Alvorens over te schakelen op alternatieve brandstoffen, is het belangrijk om factoren in overweging te nemen als
- De kost van het voertuig
- De beschikbaarheid van brandstof
- De totale afstand
- De trajecten
- Het gemiddelde aantal afgelegde kilometres
Een Total Cost of Ownership (TCO)-analyse kan helpen om de beste brandstof- en voertuigmix voor een wagenpark te bepalen.
De toekomst van diesel
Alternatieve brandstoffen zijn veelbesproken, maar toch zal diesel een belangrijk deel van de brandstofmix voor grote bedrijfsvoertuigen blijven uitmaken.
Fabrikanten van motoren blijven investeren in de ontwikkeling van dieselvoertuigen om bij te dragen aan een lagere uitstoot van fijnstof en stikstofoxide. Tegelijkertijd blijven toonaangevende oliemaatschappijen investeren in onderzoek en ontwikkeling om de prestaties van diesel te verbeteren. Zo heeft ExxonMobil bijvoorbeeld de brandstof Esso Diesel Efficient™ ontwikkeld. Deze brandstof is ontworpen om afzetting op de brandstofinjectoren te reinigen en zo de motorprestaties te verbeteren.
Testen bij Millbrook, een van de grootse faciliteiten ter wereld voor het uitvoeren van onafhankelijke brandstoftests, hebben uitgewezen dat de Esso Diesel Efficient™ brandstof bijdraagt tot het verlagen van de uitstoot2: 10% NOX, 22% PM en 2,8% CO2, en het brandstofverbruik met gemiddeld 2,8% verbetert.
Brandstofmix kenmerkt de toekomst
De infrastructuur voor de levering van alternatieve brandstoffen staat nog in de kinderschoenen, waardoor diesel op middellange termijn de meest voor de hand liggende brandstofkeuze blijft. De emissievoorschriften worden echter steeds strenger, daarom is het belangrijk dat beheerders van bedrijfsvoertuigen een betrouwbare brandstofleverancier kiezen met wie ze samen een optimale brandstofoplossing voor hun bedrijf kunnen uitwerken.
Wil je meer weten over dit onderwerp?
Verklarende woordenlijst:
alternatieven voor traditionele fossiele brandstoffen
1De brandstofvereisten van de fabrikant van het voertuig moeten steeds nagegaan worden alvorens 100% HVO te gebruiken.
2Onafhankelijke tests werden uitgevoerd bij Millbrook Proving Gound Ltd., Verenigd Koninkrijk
- Vergelijking van de prestatie van Esso™ diesel zonder additief met Esso Diesel Efficient™ brandstof in zware voertuigen
- Gebruik van vrachtwagens van derden (Euro III- en Euro V -specificaties)
- Afgelegde afstand: ongeveer 177.000 km
- Metingen gedurdende 5 maanden van de dagelijkste activiteiten op de weg (snelweg, landelijke en stedelijke omgeving)
- Vrachtwagens werden op regelmatige basis van de weg genomen om ze te testen in een lab
- Testresultaten variëren van 2,1% tot 3,4% minder brandstofverbruik
Millbrook heeft expertise in automobiel-, test- en drijfkrachttechnologie en is een pionier in het ontwikkelen van koolstofarme systemen (ISO-certification – ISO 17025, ISO 9001 en IS0 14001)
De claims over Esso Diesel Efficient™ brandstof zijn gebaseerd op tests (intern of door een derde) van voertuigen en/of motoren, tests in het laboratorium en/of vak-of wetenschappelijke literatuur. De basis voor de vergelijking van alle claims is Esso™ diesel zonder additief. Voertuigtype, motortype, rijgedrag en anderen factoren hebben ook een impact op brandstof-en voertuigprestaties, uitstoot en brandstofbesparing. Esso Diesel Efficient™ brandstof mag worden gebruikt in lichte en zware voertuigen, maar de resultaten kunnen variëren. De tests rond brandstofbesparing werden in het Verenigd Koninkrijk uitgevoerd met vrachtwagens.